Mi is az a rikotta?
Sajtgyártás melléktermékéből, a tejsavóból, melegítés utána sav hatására kicsapódó fehérje a zsendice, ezt leszedve, kicsepegtetve nyerjük a rikottát vagy ordát. Állaga krémesebb és lágyabb, mint a túróé, íze édeskés. Fehérjében, ásványi anyagban gazdag, a teljes tejhez képest kevés tejcukrot és tejzsírt tartalmaz, könnyen, salakmentesen emészthetők.
Galériában lévő fotók megtekintéséhez, klikk az első fotóra:
Tárolása, fogyaszthatósága:
Folyamatos hűtést igényel!
Hűtve (natúron) 7-9 napig eltartható.
Mire használható?
Sós kenőkék:
- magyaros rikotta krém (vaj, fűszerpaprika, só, őrölt kömény, apróra vágott vörös vagy lilahagyma, rikottával alaposan elkeverve)
- tonhalas rikotta (tonhalkonzerv leve nélkül, apróra vágott lilahagyma és savanyú uborka, só, bors, ízlés szerint frissen facsart citromlé, rikottával alaposan elkeverve)
- tojásos rikotta krém (főtt tojás, majonéz vagy tejföl, só, bors, apróra vágott vöröshagyma és savanyú uborka, rikottával alaposan elkeverve)
Receptet itt találod: rikottakrémek
Salátába:
- friss paradicsom kockázva, bazsalikom aprítva, rikotta kockázva, só (ízlés szerint balzsamecettel, tökmagolajjal… ízesítve)
- bármilyen friss salátába belekockázva (akár gyümölccsel is)
Édes töltelékek süteménybe (hasonlóan, mint a túró):
- kuglófba
- kevert süteményekbe
- pitébe
- gyümölcsös krémek piskótába
- palacsintába
Receptet itt találod: ricottás kevert kuglóf, epres ricotta torta
Desszert:
- citromlével, vaníliával ízesítve, kigolyózva, pörkölt magvakba/ét kakaóporba/csokiba forgatva, lehűtve desszertként is fogyasztható
Sós tölteléknek:
- pogácsákba (hasonlóan, mint túrós pogácsa)
- kapros, ordás pitébe
- kapros, ordás palacsintába
Receptet itt találod: túrós pogácsa (a túrót ricottára cseréltem, a többi hozzávaló és elkészítési mód ugyanaz)
Főételként:
- nokedlire
- tésztára
- kukorica kására
- gombócba (hasonlóan készítve, mint a túrógombócot)
Receptet itt találod: zabpelyhes ricotta gombóc
Reggelihez szeletelve:
barátnőmék Csíkszeredán édes túró néven ismerik, reggelire is fogyasztják
Ha tetszett a cikk, olvasgass tovább a Mókuslekvár weboldalon és like-old a Facebook oldalamat. Itt: Mókuslekvár FB oldala
Köszönöm szépen! Hajni
Comments are closed.