A születésnapomra kaptam egy szuper kis masinát, ami Tefal Easy Fry XXL névre hallgat. (Teljesítmény: 1700 Watt, méret: 5,6 liter) Ez nem más mint egy forrólevegős fritőz, azaz nem bő olajban sütünk benne. Egészséges és ropogós ételeket lehet benne készíteni, olajszag nélkül.
Megpróbálom összeszedni az előnyeit:
- Az első és legfontosabb, hogy nem lesz a konyha, lakás olajszagú.
- Nem kell több liter drága olajat vagy sok-sok kg zsírt vásárolnunk, szóval mindenképpen spórolunk.
- Kisebb a sérülésveszély használat közben, hiszen nincs freccsenő olaj, nem tudjuk vele magunkat megégetni.
- Nem tudjuk az olajat elégetni, esetleg ezzel tűzveszélyt okozni a konyhában.
- Nincs vesződés a használt olaj gyűjtésével, leadásával.
- Talán a legrosszabb házimunka a hagyományos fritőz, illetve az olajos serpenyő/lábas mosogatása. Legalábbis én piszkosul útálom! Szóval ezt a forrólevegős fajtát sokkal egyszerűbb tisztítani és tisztán tartani.
- Egyszerűen tisztítható. Amint elkészült benne az étel, kivesszük belőle. Azonnal, még melegen langyos, mosószeres vizet engedek bele, félreteszem míg megesszük az ételt. 20-30 perc múlva, szivaccsal egyszerűen elmosható a belső tálca és maga a sütő is.
- Sütés után nincs szükség tengernyi papírtörlőre a felesleges olaj lecsepegtetésére, mint bő zsírban való sütésnél.
- Nem kell az egész tűzhelyet, csempét és a konyhát takarítani a kifröcsögött olajtól.
- A húsok, zöldségek nem szívják magukba az olajat, sokkal finomabb ízük van.
- Nem kell a sütőt 20-30 percig előmelegíteni, azonnal süthetünk benne, így gázt vagy villanyt és időt is spórolunk vele.
- Nagyobb gyerekek is könnyen kezelik, biztonsággal elkészíthetnek maguknak benne egy adag ebédet. (pl. 2 szelet húst és krumplit) De akár néhány szem péksüteményt is.
- Az ételek sokkal ízletesebbek, ropogósabbak és omlósabbak lesznek.
- Használati útmutatóban néhány alap sütési hőfokot és időt mellékel a gyártó.
- Sokkal többféle étel készíthető benne, mint egy hagyományos fritőzben. (burgonya, húsok, halak, zöldségek, sütemények, kenyér, péksütemény, gesztenye…)
- Akinek nincsen mikrója, melegítésre is használhatja.
Persze némi olaj vagy zsiradék ehhez is szükséges, de össze sem lehet hasonlítani a mennyiségi különbséget.
Nem mondom, hogy mindent ebben kell sütni, mert pl. egy 6 fős családnak biztos inkább a rendes sütőben sütném a fasírtot, de logikusan átgondolva, nagyon hasznos segítség a konyhában.
Első nekifutásra hasábburgonyát készítettünk benne, ami olyan finom volt, és olyan gyorsan el is fogyott, hogy még csak nem is tudtam lefotózni. Ígérem, később bepótolom. 🙂
- 500 g darált hús
- 2 kk. só
- 2 kk. pirospaprika
- 1 kk. őrölt bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 2 zsemle
- zsemlemorzsa forgatáshoz
- A darált húst fűszerezzük, alaposan elkeverjük.
- Közben a zsemléket beáztatjuk, kinyomjuk belőle a vizet és a húsra morzsoljuk. Jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojásokat, amivel szintén elkeverjük.
- Kicsit állni hagyjuk, ismét keverjük, ha szükséges még egyszer sózzuk, fűszerezzük.
- Apró golyókat formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk.
- Forrólevegős fritőzbe tesszük a fasírt felét, olajjal kicsit megspricceljük vagy megkenjük, majd 180 fokon 16 perc alatt készre sütjük. Félidőben átforgatjuk. Amikor elkészül tányérra szedjük.
- Így járunk el a másik adaggal is.
- Forrón, langyosan vagy hidegen is fogyasztható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Miket lehet benne még készíteni? Erre a linkre kattintva további ötleteket találsz: Ételek forrólevegős fritőzben
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.