Tepertős pogácsát készítettem, kemencébe sütöttem. Mit is mondhatnék, nagyon finom. Saját vágású disznó tepertőjét daráltam el, azzal kentem meg. Több napig eltartható, ropogós, ízletes és szép leveles. A pogácsa tésztájának hajtogatása egy korábbi receptben megtekinthető: tepertős pogácsa Korábban már többféle egytálétel és kelt tészta is készült a kemencében. Ha kedvet kaptál, itt találod őket: kemencés finomságok
Kemencés tepertős pogácsa
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 1000 g búza finomliszt
- 6 kk. só (ízlés szerint)
- 50 g friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 tojás
- 200 g házi zsír
- 300 g tejföl
Kenni:
- 400 g tepertőkrém
- 1 nagy tojás
Leírás
Előkészítés:
- A kemencét befűtöttük.
- A tepertőt ledaráltam. (Ízlés szerint lehet bele őrölt borsot is tenni.)
- Az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral felfuttattam.
- Amikor felfutott az élesztő hozzáadtam a többi alapanyagot és szép simára dagasztottam.
- Fél órát letakarva félretettem kelni.
- Elnyújtottam, megkentem a tepertőkrém felével. Hajtogattam. Alulról felfelé ⅓ arányban. Majd fentről lefelé. Végül jobbról és balról ⅓ arányban.
- Egy tállal letakartam, 30 percet pihentettem.
- Nyújtottam, kentem, hajtogattam (ugyanúgy, mint előbb), 30 percet pihentettem.
- Végül elnyújtottam, tetejét éles késsel bevágtam, majd szaggattam.
- Tepsire tettem, a tetejét enyhén felvert tojással megkentem, majd jó két órát a pogácsák a pulton pihentek. (A kemencénél ugye nincsen hőfokszabályzó gomb... így kicsit tovább pihentek a pogácsák.)
- Végül 180 fokon, előmelegített kemencében a pogácsákat 25 perc alatt készre sütöttem.
- Tepsin hagytam kihűlni.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 45 db pogi lett.
A tepertőkrém a késes aprítóval összeaprított tepertőt jelenti. 🙂
Aki szereti törött borsot is adhat a tepertőkrémhez.
A tepertőkrém a késes aprítóval összeaprított tepertőt jelenti. 🙂
Aki szereti törött borsot is adhat a tepertőkrémhez.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.