Egy Facebook csoportban Anita osztotta meg ezt a túrós pite receptet, ami egyből megragadta a fantáziámat és ki is próbáltam. Jó kis recept, finom sütemény, igazi vendégváró. Kis változtatással (kevesebb cukor és egész tojás nem csak sárgája került bele) el is készítettem. Mutatom a részleteket:
Túrós pite főzött krémmel
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 350 g búza finomliszt
- 100 g porcukor
- ½ cs. (7-8 g) sütőpor
- csipet só
- 150 g vaj
- 1 egész tojás
- 1-2 ek. tejföl
Főzött krémhez:
- 200 ml tej
- 3 db tojás sárgája
- 50-100 g cukor (ízlés szerint)
- késhegynyi vaníliapor (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
- 1 ek. búza finomliszt
Túrós töltelékhez:
- 500 g túró
- 3 tojás fehérje
- citromhéj (ha van kezeletlen citromunk)
Tetejére:
- 1 ek. tejföl kenni (sütés előtt)
- porcukor szórni (sütés után)
Leírás
Töltelék készítése:
- Tejet elkeverjük a tojássárgákkal, liszttel, vaníliával, cukorral, majd folyamatosan kevergetve felfőzzük.
- Ha besűrűsödött félretesszük hűlni.
- A tojások fehérjét felverjük kemény habnak, a túrót áttörjük.
- Ha kihűlt a főzött krém, hozzáadjuk a túrót, citromhéjat és a habnak felvert fehérjét. Óvatosan összekeverjük.
Tészta elkészítése:
- A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, rugalmas, lágy tésztát kell hogy kapjunk.
- A tejföl mennyisége a liszt fajtájától és a tojás nagyságától eltérő lehet, először érdemes csak egy kanállal a tésztához adni, aztán ha igényli mehet még egy kanállal. Nekem kicsi volt a tojás, 2 kanál tejfölt vett fel a tésztám.)
Sütemény elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tésztát két részre osztjuk, az elsőt sütőpapíron kinyújtjuk. (20 x 30 cm téglalap nagyságúra.)
- A sütőpapírral együtt a tepsire helyezzük, erre került a túrós töltelék.
- A tészta másik felét is elnyújtjuk, majd sütőpapírral együtt a töltelékre fordítjuk, majd lehúzzuk a papírt. (Így gyorsan, könnyen szakadás nélkül a süteményre tudjuk tenni a második lapot.)
- Tetejét tejföllel lekenjük, villával megszurkáljuk.
- Előmelegített 180 fokos sütőben 50 perc alatt sült meg.
- Teljes kihűlés után szeleteljük. (Én vonalzó segítségével, mert rossz a szemmértékem.)
- Tetejét porcukorral meghintjük.
Megjegyzés
Kb. 4 x 4 cm kockákra vágtam, 48 szelet lett belőle.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.