Egy igen praktikus konyhai trükk, illetve tartósítási módszer, amivel napi szinten időt és energiát takaríthatsz meg!
Vöröshagymát dinszteltem, fagyasztottam. Nagy adagot, közel 8 kg hagymából készítettem a hétvégén. Gondolom, most egyesek a fejükhöz kapnak, hogy bolond vagyok, minek ennyi?!?! Mindjárt elmondom: Egyrészt nincs módom a pesti lakásban nagyobb mennyiségű hagymát tárolni. Másrészt amikor egy szem hagymát kellene pucolni, darabolni és dinsztelni, csak előkapom a megfelelő mennyiséget a fagyasztóból, míg előkészítem a húst vagy a zöldségeket addig az előre dinsztelt hagymám már ki is olvad. Így értékes perceket spórolhatok meg főzés során. A magyar ételek nagy részéhez használunk dinsztelt hagymát, így pörkölt, levesek, tokány, rakottas ételek esetében is használhatjuk. Na ugye, hogy most már nem is tűnik akkora nagy butaságnak?
Több előnye is van, megpróbálom összeszedni:
- Egyszer kell megpucolni, koszolni a konyhában.
- Ezt a mennyiséget már érdemes késes aprítóval vágni, így gyors. Korábban írtam egy cikket, arról, hogy mire használható a késes aprító. Ha van kedved itt kukkants bele: 30+ ötlet, amire a késes aprítót használhatod
- Ha lehetőségünk van a szabadban elkészíteni, akkor nem büdösítjük és gőzöljük vele a konyhát. (Én a teraszon csináltam, így a lakás teljesen szagmentes maradt.)
- Ha akciós hagymát tudunk venni, akkor olcsóbban elkészíthetjük ezt a nagyobb adagot.
- Ha valakinek a kertben terem, de nem tudja mindet tárolni, ez is egy remek tartósítási módszer.
- Egész télre meglesz a pörkölt alap vagy más ételekhez/levesekhez szükséges hagyma alap.
- Nem kell minden egyes főzésnél 1-2 szem hagymát pucolni, aprítani, dinsztelni. Így nincs olyan hagymaszag és napi szinten csökkenthetjük az előkészítési és főzési időt.
- Szükség szerint kisebb és nagyobb adagokban is lefagyaszthatjuk, így mindig az igényünknek megfelelő mennyiség áll a rendelkezésünkre.
- Nem kell sok nejlonzacskót felhasználni a hagyma tárolására, a dobozok használat után elmoshatók. Így a környezetet sem szennyezzük a sok zacskó hulladékkal.
- kb. 8 kg vöröshagyma
- 8 teáskanál só
- kb. 1,5 kg házi sertészsír
- A hagymát megpucoljuk, megmossuk, daraboljuk.
- Késes aprítóval aprítjuk.
- Egy nagy lábasba házi sertészsírt teszünk, erre kerül az aprított hagyma és a só.
- Kevergetve a kívánt szín eléréséig dinszteljük. (Nekem ez majdnem másfél óra volt ennél a mennyiségnél.)
- Amikor meghűl tepsibe öntjük. (1 tepsibe és 3 db literes jégrémes dobozba fért bele.)
- Fagyasztjuk.
- Fagyasztóból kivéve kb. 1,5 órát szobahőmérsékleten tartjuk. Ezen idő alatt kissé veszít a keménységéből.
- Kenőkéssel kívánt méretűre daraboljuk. (Kicsit kemény, de azért szeletelhető. Én meg tudtam csinálni, nem kellett hozzá férfi segítsége vagy balta. 🙂 ) Ha nem megy, akkor várni kell még egy kicsit.
- A darabokat dobozba tesszük, ismét fagyasztjuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.