Amióta sajtot készítek, mindig kifőzzük a maradék savót, amiből finom ricotta, orda vagy zsendice készül (ki hogy ismeri). Már háromszor is gombócot készítettem belőle, nagyon finom és puha. Hasonlóan készül, mint a túrógombóc, de ízre és állagra azért kicsit más.
Zabpelyhes ricottagombóc
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Gombócokhoz:
- 500 g ricotta
- 2 egész tojás
- fél citrom leve
- 1 dl zabpehely
- 1 cs. vaníliás cukor vagy késhegynyi vaníliapor
- 1 csipet só
Forgatni:
- kis kocka vaj
- 100-150 g zsemlemorzsa
Tálalásnál:
- tejföl
- porcukor
Leírás
Előkészítés:
- A gombóchoz valókat összekeverjük, letakarjuk és néhány órára a hűtőbe tesszük. (A zabpehely megszívja magát nedvességgel.)
Elkészítés:
- Amikor a massza összeállt, vizet forralunk és a masszából gombócokat formálunk.
- A vizet (nem teszünk sót a főzővízbe) felforraljuk, majd visszavesszük a hőt és vigyázva, hogy ne legyen már lobogó a víz a gombócokat beletesszük.
- Szépen csendesen főzzük. Kb. 10 perc alatt elkészül. Aki bizonytalan, érdemes egyet kivenni, szétvágni és ellenőrizni, hogy átfőtt-e.
- Közben vajon zsemlemorzsát pirítunk, amiben a kifőtt gombócokat megforgatjuk.
- Tetejére ízlés szerint tejfölt és porcukrot tehetünk.
Megjegyzés
Ha a massza pár óra elteltével is túl lágy, 1 ek. búzadarát tegyünk bele. (A ricotta eltérő mennyiségű folyadékot tartalmaz, így nem biztos hogy minden esetben ezzel az 1 dl zabpehellyel összeáll a massza.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.