Kelt tésztás kakaós csiga, éjszakai kelesztéssel, hogy reggelre finom, illatos, puha péksüteményt tehessünk az asztalra. Én most nagy adagot (1 kg lisztből, 4 tepsivel) készítettem, mert az iskolában közös udvartakarítási délelőtt lesz, így gondoltam meglepem a szorgos gyerekeket, felnőtteket. Természetesen kisebb adagot is lehet készíteni, akkor a hozzávalókat egyszerűen felezzük meg, ebben az esetben 2 tepsi, 24 db csigánk lesz. A tölteléket is variálhatjuk, süthetünk kakaós, fahéjas, diós, mákos, gesztenyés vagy kókuszos változatot is. Ha még aznap szeretnénk kisütni őket, akkor több élesztőt kell használnunk, ezt a receptet és fázisfotókat itt találod: kakaós csiga, kakaós csiga tojás nélkül
De most következzen az éjszakai, hűtős kelesztéssel készülő csiga receptje. 🙂
- 1 kg liszt
- 10 g friss élesztő
- 2 kk. só
- 6 ek. cukor
- 550 ml tej
- 160 g vaj vagy ráma
- 8 ek. tejföl
- 6 ek. cukrozott kakaópor
- 6 ek. cukrozott fahéj
- A hozzávalókat (hideg tejjel) kelesztőtálba mértem, a gép kb. 10 perc alatt kidolgozta a tésztát.
- A tésztát két részre osztottam, zacskóztam (úgy hogy legyen helye nőni).
- Este nyolc órakor hűtőbe tettem, másnap reggel hat óráig a hűtőben pihentek.
- Másnap a tésztát a hűtőből kivesszük, azonnal kezdhetjük nyújtani.
- Tepsiket sütőpapírral béleljük.
- Az első adag tésztát kb. 30 x 40 cm téglalapra nyújtottam.
- Tetejét 4 ek. tejföllel megkentem, megszórtam a cukrozott fahéjjal.
- Feltekertem, úgy fordítottam, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteltem, 24 db lett belőle.
- A csigákat a papírral borított tepsire tettem, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kissé lenyomkodtam, a közepe kissé kiemelkedik.
- A másik adag tésztával is ugyanígy jártam el, azzal a különbséggel, hogy kakaós töltelék került bele.
- A konyhapulton még 1 órát pihentek a csigák, ez alatt a sütőt 190 fokra előmelegítettem.
- Két tepsivel egyszerre sütöttem, közben egyszer megcseréltem őket, hogy egyenletesen süljenek.(Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe a csigák alá, jó gőzös lesz tőle a sütőtér, jó tesz a kelt tésztának.)
- A két tepsivel egyszerre 18-20 perc alatt megsült. Ez után a másik két tepsivel is kisütöttem.
- Tálalás előtt a kakaós tetejét porcukorral enyhén meghintettem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.