Cukor- és fehér liszt mentes zamatos erdei gyümölcsös tortám, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája 2023-as háziversenyére készítettem. A nevezés feltételeiről bővebben itt olvashattok: Háziverseny 2023. Idén 43 nevező indult, ebből 10 került a döntőbe, én is köztük voltam. 🙂 Ma volt a döntő, amin negyedik helyezett lettem. A zamatos erdei gyümölcsös tortám 8 szeletes, 16 cm átmérőjű, szeletenként 180 kcal-t (11 g szénhidrát, 5,7 g fehérje és 11,6 g zsír) tartalmaz. A versenyen ebben az évben is szép és ízletes torták kerültek a zsűri asztalára, nem volt könnyű dolguk.
Korábban, 2016-ban már részt vettem ezen a versenyen, akkor első helyezett lettem. Összefoglalót az akkori versenyről itt olvashattok: Fődíjat nyertem a cukormentes tortámmal
Idén három neves cukrászmester volt a zsűriben:
- Nándori László, aranykoszorús cukrászmester a Magyarország Cukormentes Tortája verseny háromszoros győztese
- Zila László, mestercukrász, feltaláló, a Magyarország Tortája négyszeres – és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első győztese
- Füredi Krisztián, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny és a Magyarország Tortája verseny győztese, az idei Fagylalt Európa-bajnokság bronzérmes magyar csapatának tagja
- 2 db tojássárgája
- 5 g eritrit
- 2 db tojásfehérje
- 18 g xilit + 12 g eritrit,
- 20 g mandulaliszt
- 10 g aprított-pirított mandula
- 10 g kakaópor (20-22%)
- késhegynyi sütőpor
- 150 g erdei gyümölcs (málna, áfonya, eper, piros és fekete ribizli),
- 70 g víz
- 15 g xilit
- 2 db lapzselatin
- 200 g erdei gyümölcs,
- 25 g víz
- 20 g xilit
- 30 g eritrit
- 205 g gyümölcsvelő
- 100 g lecsepegtetett görög joghurt (10 %)
- 3 db lapzselatin
- 120 g tejszín (30 %)
- 26 g tejszín
- 3 g eritrit
- 14 g cukormentes csokoládé (70%)
- ¼ lapzselatin
- 3 g cukormentes csokoládé
- 8 szem friss málna
- A tojássárgáját fehéredésig kevertem az édesítővel.
- A fehérjét kemény habbá vertem az édesítővel.
- Állagkiegyenlítés utána összeforgattam a kettőt, két lépésben hozzáadtam a liszt, mandula, kakaópor, sütőpor keverékét és óvatosan elkevertem.
- Három db 16 cm átmérőjű lapot kentem, 230 fokon 3-4 perc alatt készre sütöttem.
- Sütőpapírt lehúztam, töltésig becsomagoltam.
- Lapzselatint beáztattam.
- Gyümölcsöt (nagyobbakat kockára vágtam) a vízzel és az édesítővel összefőztem, csak éppen egyszer felforrt.
- Hűtöttem.
- Forró zselatinnal kötöttem.
- A gyümölcsöt, vizet, édesítőket összefőztem első forrásig, botmixerrel pürésítettem, szűrőn átpasszíroztam.
- A mag és héj darabokat nem használtam fel, így lett 225 g gyümölcsvelőm.
- Ebből 20 grammot használtam a 3. piskóta lap megkenésére, 205 g pedig a joghurtos krémbe került.
- A lapzselatint beáztattam.
- Gyümölcsvelőt összekevertem a görög joghurttal, forró zselatinnal kötöttem.
- Végül hozzáadtam a tejszínhabot.
- A lapzselatint beáztattam.
- Tejszínt felforraltam, hozzáadtam az édesítőt, ebbe került az áztatott zselatin és az apróra vágott csokoládé.
- Elkevertem, botmixerrel selymesítettem.
- Az olvasztott csokoládéból sütőpapír csíkra formákat rajzoltam.
- Kissé hűlni hagytam, majd papírhenger belsejébe tettem, ívesre dermesztettem.
- A formát nagyon vékonyan olajjal kikentem.
- Első lapot a formába tettem, gyümölcszselét rákanalaztam, eligazítottam.
- Második lapot ráhelyeztem, kicsit megnyomkodtam, hogy a felesleges levegő távozzon. Erre 200 g joghurtos krém került.
- Következett a harmadik (gyümölcsvelővel megkent) lap, amire szintén 200 g krémet tettem.
- Egy órára mélyhűtőbe tettem.
- Tetejét csoki glézzel bevontam. 2 órát hűlt a hűtőben.
- A forma mellett a csokigléznél óvatosan körbevágtam, lehúztam a formát.
- Oldalát a maradék krémmel (50 g) bekentem, egy éjszakát a hűtőben pihentettem.
- Tetejét friss málnaszemekkel és csokidísszekkel dekoráltam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre … (A galéria végén két képet is csatolok a torta belsejéről, az utolsó a versenymunka, ott már szép egyenletes a piskóta lap, csak a fotó csúnya, mert az utolsó pillanatban tudtam csak lefotózni, miután a zsűri már túl volt a kóstoláson. Az utolsó előtti kép pedig egy itthoni gyakorló munka, amin látszik, hogy a piskótalap nem teljesen egyenletes, viszont a fotó jobb minőségű.)
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.