Az elmúlt hétvégén kemencés marhagulyást készítettem. Igen kiadós és ízletes étel, arról nem is beszélve, hogy viszonylag egyszerű elkészíteni, ha az ember lánya kisebb előkészületeket tesz előtte. A húst előző este felkockáztam, a hagymát szintén előző este felvágtam és lepirítottam. Ezzel igen sokat nyertem, mert a főzés reggelén csak bele kellett pakolni a vaslábasba az előzőleg előkészített hozzávalókat. Amíg főtt a hús, addig meg volt idő a zöldségeket és a krumplit megpucolni. Korábban készítettünk csülkös babot is a kemencében, ha kedvet kapnál hozzá a receptjét itt találod: kemencés csülkös bab. És természetesen a kemencés ételek után egy jó kis édes kelt tészta sem maradhat el, kalácsot és kiflit is sütöttünk már a kemencében. És a sós finomságokat sem vetjük meg, pogácsa és káposztával töltött kelt tészta is került már ki a kemencénkből. Részleteket itt találod: kemencés kalács,kifli, pogácsa
- 2 kg marhacomb
- 750 g vöröshagyma
- 3-4 kanál sertészsír
- 1-2 kk. só
- 4 kk. pirospaprika
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 kk. őrölt kömény
- 1-2 kk. Erős Pista (ízlés szerint)
- 3 kk. só (ízlés szerint)
- 3 db sárgarépa (360 g)
- 1 db fehérrépa (100 g)
- 1300 g burgonya
- kb. 4 liter víz
- Begyújtjuk a kemencét.
- A marhahúst megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. 3-4 ek. zsíron 1-2 kiskanál sóval üvegesre dinszteljük.
- A vaslábas aljába beletesszük a dinsztelt hagymát, a kockára vágott húst, paradicsomot, paprikát, sót, fűszereket és felöntjük 1 liter vízzel, hogy a húst ellepje.
- Megkeverjük, lefedjük, betesszük a kemencébe.
- Megpucoljuk a burgonyát és a répákat.
- Én fél óránként ellenőriztem a gulyást, megkevertem, az elfőtt vizet kétszer pótoltam. (kétszer fél litert) 350 fokon kezdtük főzni.
- Két óra múlva hozzáadtam a sárgarépát és a fehérrépát, ismét pótoltam az elfőtt vizet (1 liter vizet adtam hozzá). (Ekkor már csak 250 fokos volt a kemence, mert nem tettünk rá túl sok fát.)
- Kb. fél óra múlva hozzátettem a nagyobb kockára vágott krumplit is és ismét pótoltam az elfőtt vizet (1 litert). Érdemes megkóstolni, ha szükséges sózni. (Nekünk ekkor már csak 170 fokos volt a kemence, úgyhogy tettünk némi fát a tűzre, így 300 fokra emelkedett a hőmérséklet.)
- Egy óra múlva készen is volt a gulyást. Ízletes, jó sűrű. Egy két szelet kenyérrel igazán finom és laktató étel.
- Összesen 4 óra alatt készült el az étel, összesen 4 liter víz került bele.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.